به گزارش روابط عمومی شرکت آبمنطقهای مازندران، روند کاهشی ذخیره آب در مخزن سدهای مازندران طی سه سال اخیر بر اساس آمارها کماکان ادامه دارد و وضعیت نگرانکنندهای را برای تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی و حتی آشامیدنی در ماههای پیش رو ترسیم میکند.
بنا بر دادههای ثبت شده در ابتدای خرداد 1402، میزان آب ذخیره شده در مخزن سدهای استان حدود 147 میلیون متر مکعب است. این در حالی است که ظرفیت ذخیره مخزن سدهای استان حدود 328 میلیون متر مکعب است. به بیانی سادهتر در ابتدای سومین ماه سال فقط حدود 45 درصد ظرفیت مخازن سدهای مازندران پر شدهاند.
بررسی دادههای مربوط به سالهای 1400 و 1401 که سالهای اول و دوم دوره کنونی خشکسالی محسوب میشوند نیز نشان میدهد که وضعیت این دو سال از نظر میزان ذخایر پشت سدها دستکم بهتر از سال جاری بود. به طوری که در ابتدای خرداد 1400 حجم آب ذخیره شده در مخزن سدهای استان 264 میلیون متر مکعب، یعنی حدودا 118 میلیون متر مکعب بیشتر از ابتدای خرداد امسال بود. در زمان مشابه پارسال -ابتدای خرداد 1401- نیزحجم آب ذخیره شده در مخزن سدهای مازندران 247 میلیون متر مکعب ثبت شده بود که حدود 100 میلیون متر مکعب بیشتر از ابتدای خرداد امسال است.
مرور این آمارها از زاویهای دیگر میتواند عمق بحران کمآبی و خشکسالی در مازندران را با وضوح بیشتری نشان دهد. ابتدای خرداد 1401 میزان ذخایر سدهای مازندران حدود 17 میلیون متر مکعب کمتر از زمان مشابه سال 1400 بود. اما در زمان مشابه امسال –خرداد 1402- این کاهش نسبت به سال ماقبل حدود 100 میلیون متر مکعب ثبت شده است.
در حالی که بارندگیهای فروردین و اردیبهشت بالاتر از حد نرمال بوده و تا حدودی شرایط بهتری نسبت به ماههای گذشته را نشان میداد، اما دِبی آب ورودی به سدهای استان در ابتدای خرداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش چشمگیری را نشان میدهد. برای نمونه دِبی ورودی سد شهید رجایی در دومین روز خرداد امسال 1.97 متر مکعب بر ثانیه است که این رقم در مدت مشابه سال قبل 4.28 متر مکعب ثبت شده است.
با توجه به کاهش میزان ذخیره آب در مخزن این سد و همچنین میزان دِبی ورودی آب، دِبی خروجی نیز کاهش یافته است. به طوری که دِبی خروجی سد شهید رجایی از 15.72 متر مکعب بر ثانیه در ابتدای خرداد 1401 به 2.14 متر مکعب بر ثانیه در ابتدای خرداد امسال کاهش یافته است.
این وضعیت در میزان ذخیره و آبدهی سدهای مازندران در حالی مشاهده میشود که حجم آورد رودخانههای استان نیز کاهشی چشمگیر و نگرانکننده دارد. آورد رودخانههای استان نسبت به مدت مشابه درازمدت 58 درصدو نسبت به مدت مشابه سال گذشته 46 کمتر شده است.
در چنین شرایطی توجه به توصیههای کارشناسان درباره رعایت مسائل مربوط به مصرف آب کشاورزی و همچنین جدی گرفتن اعلام ممنوعیت کشت در برخی نقاط استان به عبور بهتر و کمهزینهتر از دوره بحران خشکسالی کمک خواهد کرد.