مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران خبر داد:

انتقال 12 میلیون مترمکعب آب از شبکه آبیاری و زهکشی گلورد به تالاب‌های شرق مازندران

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: در سال 1403 با برنامه‌ریزی‌های که در زمینه توزیع آب از شبکه آبیاری و زهکشی گلورد انجام شد حدود 12 میلیون مترمکعب برای کمک به بهبود وضعیت تالاب‌های شرق مازندران از جمله میانکاله رهاسازی شد که نزدیک به پنج میلیون مترمکعب از این مقدار به تالاب میانکاله رسید.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای مازندران، حیدر داوودیان امروز -چهارشنبه- در دیدار با مدیرکل و معاونان حفاظت محیط زیست مازندران با بیان این‌که بهبود وضعیت تالاب‌ها یکی از نقاط مشترک 2 دستگاه آب منطقه‌ای و حفاظت محیط زیست است، اظهار کرد: انتقال آب به سمت تالاب‌های شرق مازندران به ویژه تالاب میانکاله با استفاده از زیرساخت‌های آبیاری در شبکه گلورد یکی از اقداماتی است که در سال‌های اخیر به عنوان یکی از برنامه‌های جاری و مستمر مورد توجه آب منطقه‌ای مازندران قرار دارد و امسال نیز این موضوع با رهاسازی نزدیک به 12 میلیون متر مکعب آب در چند مرحله انجام شد.

وی افزود: در شبکه آبیاری و زهکشی گلورد آبراه‌ها و زهکش‌هایی ایجاد شد که علاوه بر نقش مهم‌شان در توزیع مناسب آب کشاورزی و رساندن آب به آب‌بندان‌ها، برای انتقال آب به تالاب‌های میانکاله، لپو، شیرخان و پلنگان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به وجود تنش آبی در شرق مازندران خاطرنشان کرد: این حوضه آبریز آب زیادی ندارد که به میانکاله انتقال داده شود. طبق بررسی‌ها در حوضه نکارود حداکثر آبی که طی یک سال بر اثر سیلاب و همچنین تجمیع رودخانه‌های دیگر به سمت دریا می‌رود حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون است که می‌توان آن را به سمت تالاب‌های شرق استان هدایت کرد.

داوودیان وجود آب‌بندان‌ها و زمین‌های کشاورزی در مسیر رسیدن آب به تالاب میانکاله را یکی از دلایل کاهش سهم‌بری میانکاله از آب رها شده برشمرد و تصریح کرد: البته این که آب به تالاب می‌رسد یا نه موضوع دیگری است. زیرا در مسیر انتقال یک سری آب‌بندان‌هایی از گذشته وجود داشت که آب رها شده وارد این آب‌بندان‌ها می‌شود و برای کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی با بیان این‌که سال 1402 حدود 4.5 میلیون متر مکعب آب نکارود از کانال‌های شبکه آبیاری و زهکشی گلورد به میانکاله انتقال یافت، گفت: امسال با برنامه‌ریزی‌های انجام شده حدود ۱۲ میلیون متر مکعب آب از نکارود به سمت کانال‌های آبرسان منتهی به میانکاله رهاسازی شد که بر اساس برآوردها حدود ۵ میلیون متر مکعب از این میزان آب به میانکاله رسیده و هفت میلیون متر مکعب دیگر نیز وارد سه تالاب لپو، شیرخان و پلنگان و آب‌بندان‌های مسیر شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران اظهار کرد: منبع اصلی تامین آب میانکاله دریای خزر است و متاسفانه پسروی چشمگیر آب دریای خزر سبب شده که تالاب میانکاله وضعیت مناسبی نداشته باشد. با این حال تلاش می‌شود که با انتقال آب از شبکه گلورد به تالاب میانکاله و سه تالاب دیگر باعث شده وضعیت این زیستگاه‌ها وخیم‌تر نشود.

داوودیان اظهار کرد: در حال حاضر تنها راهی که کمک می‌کند تا میانکاله آب پایداری داشته باشد تکمیل کانال سراسری انتقال آب غرب به شرق استان است تا این کانال کمبود آب در شرق را از آب مازاد غرب تامین کند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به پسروی آب دریای خزر تغییراتی در شکل و ساختار طرح انجام شده و در صورت اجرا می‌تواند یک تا ۲ مترمکعب بر ثانیه آب را به شرق استان انتقال دهد. البته اجرای این طرح که نزدیک به 2 دهه است متوقف شده، به اعتبارات بسیار کلان و زیادی نیاز دارد.

نیاز به همراهی برای تاسیس نیروگاه‌های برق‌آبی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران به برنامه‌ریزی‌های این دستگاه برای واگذاری نقاط مستعد ایجاد نیروگاه‌های برق‌آبی در رودخانه‌های مازندران به سرمایه‌گذاران هم اشاره کرد و گفت: ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی به تولید برق ارزان و انرژی پاک در استان کمک می‌کند. در همین راستا نیز نقاطی در رودخانه‌های استان با ظرفیت مجموع 500 مگاوات شناسایی شد که برای صدور مجوزهای سرمایه‌گذاری به همراهی حفاظت محیط زیست نیاز داریم.

داوودیان خواستار هماهنگی و همراهی برای برداشت سیل‌آوردهای رودخانه‌ای در مناطقی از استان هم شد و گفت: در بعضی نقاط انباشت رسوب و مصالح رودخانه‌ای احتمال بروز خطر را افزایش داده که برای برداشت قانونی این مصالح با وجود انتشار فراخوان، به دلیل صادر نشدن مجوز راه‌اندازی تاسیسات سنگ‌شکن هیچ پیمانکاری تمایل به همکاری ندارد.

لزوم فرهنگسازی برای حفاظت از آب زیرزمینی

وی انجام اقدامات مشترک بین دستگاه‌های مرتبط برای فرهنگسازی در زمینه رعایت مصرف بهینه آب و حفاظت از منابع آبی زیرزمینی با کاهش برداشت‌ها را یکی از ضرورت‌های کمک به محیط زیست و منابع آبی استان برشمرد و گفت: افت تراز آب‌های زیرزمینی در مازندران رو به افزایش است و با ادامه این روند در شرق مازندران ممکن است فرونشست را رقم بزند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران اظهار کرد: برداشت زیاد از منابع آبی زیرزمینی در مازندران در حال آسیب زدن به کل محیط زیست است. برای کاهش سرعت این روند و پیشگیری از آن به فرهنگسازی نیاز داریم که انتظار می‌رود همه دستگاه‌های مرتبط و موثر در این زمینه پای کار بیایند. وگرنه در آینده نزدیک فرونشست در مناطق شرقی و آلودگی آب در مناطق غربی مازندران گریبان همه مردم استان را خواهد گرفت.

ضرورت تغییر الگوی کشت در مازندران

«حسینعلی ابراهیمی کارنامی» مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز در این دیدار با اشاره به نقش‌های مشترک 2 دستگاه در مسائل محیط زیستی، گفت: یکی از نکاتی که باید در مازندران برای کمک به منابع آبی و محیط زیست به طور جدی مورد توجه قرار بگیرد تغییر الگوی کشت است.

وی افزود: مازندران دیگر ظرفیت تامین آب مورد نیاز برای این حجم و گستره از شالیکاری را ندارد و و لازم است که به سمت تغییر الگوی کشت و انجام کشت‌های جایگزین و کم‌آب‌بر حرکت کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران تصریح کرد: بر اساس آمارها به طور میانگین سالانه 6 میلیون مترمکعب از حجم آب‌های زیرزمینی مازندران کاسته می‌شود. یعنی در خوشبینانه‌ترین حالت طی 2 دهه به اندازه یک سد بزرگ مانند سد شهید رجایی از آب‌های زیرزمینی مازندران کاسته شده است.

ابراهیمی کارنامی درباره وضعیت میانکاله نیز گفت: وجود زمین‌های کشاورزی و برخی واحدهای پرورش ماهی در مسیر رسیدن آب به میانکاله سبب شده که حتی آب‌های نابه‌هنگام نیز به این تالاب نرسد.

وی افزود: با این‌که دیدگاه‌های کارشناسی تاکید می‌کرد خلیج گرگان به لایروبی نیاز ندارد و لایروبی روند خشک شدن میانکاله را تشدید می‌کند، این اقدام انجام شد و اکنون می‌بینیم که نه تنها نتیجه‌ای نداشت، بلکه شرایط را به دلیل پسروی آب دریای خزر بدتر کرد.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای مازندران، در این نشست مدیران 2 دستگاه پیرامون برخی موارد و پرونده‌های مربوط به رودخانه‌ها نیز به صورت موردی به گفت‌وگو و تبادل نظر پرداختند و با حضور معاونان اداره کل حفاظت محیط زیست، برخی مسائل مورد پیگیری قرار گرفت.

کد خبر: 2924
  تاریخ خبر : 1403/12/02
 52
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 57
  • بیشترین بازدید همزمان : 303
  • بازدید امروز : 3,965
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 20,266,020
  • آخرین به روزرسانی : 1403/12/04 09:34:59
  • شناسه IP شما : 18.119.127.230

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : ساری کیلومتر 3 جاده ساری - قائمشهر
  • کدپستی : 4815898643
  • تلفن : 4-01133347801
  • فاکس : 01133347800
  • پست الکترونیکی : info[at]mzrw.ir
  • پیامک : 030007650007574
  • تلفن گویا : 1821