بسم الله الرحمن الرحیم
وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَسْکَنَّاهُ فِیالْأَرْضِ / و از آسمان، به اندازه معین آب نازل کردیم و آن را در زمین قرار دادیم (سوره مومنون - آیه18)
نزدیک به سه دهه است که دوم فروردین هر سال -22 مارس- از سوی سازمان یونسکو با هدف ترویج و آگاهسازی مردم جهان در زمینه مسائل مرتبط با آب، به عنوان روز جهانی آب گرامی داشته میشود و هر سال هم که میگذرد، اهمیت این نامگذاری و اهداف آن بیشتر احساس میشود. تغییر اقلیم در سراسر جهان زنگ خطر جدی برای منابع آبی و تامین آب مورد نیاز بخشهای مختلف را به صدا در آورده و سال به سال، زوایای تازهای از تنشهای آبی در نقاط مختلف جهان به چشم میآید. در این شرایط خاص محیط زیستی و اقلیمی، سهم برخی مناطق زمین از خشکسالی و کمآبی و تنشهای آبی پررنگتر است که سرزمین ما در فلات بزرگ ایران یکی از همین مناطق است.
کشورمان به استناد آمارهای منابع آبی سال خشکی را در پیش دارد و چشمانداز موجود از شرایط آبی سال پیش رو و سالهای آتی، اهمیت صیانت از منابع و ذخایر آبی موجود به عنوان پشتوانههای حیات در دوران کمآبی را بیشتر میکند. امسال از سوی سازمان یونسکو «حفاظت از یخچالهای طبیعی» به عنوان شعار روز جهانی آب نامگذاری شد تا در کنار همه منابع آبی ارزشمند، جایگاه این ذخایر راهبردی و کمتر شناخته شده نیز برای جامعه تبیین شود.
یخچالهای طبیعی در دورههای خشکسالی همواره نقش مخازن اضطراری را برای محیط زیست و رودخانهها و سفرههای زیرزمینی ایفا کردند. حفاظت از این ذخایر ارزشمند که مخازن منجمد آب برای عبور از بحران خشکسالی به شمار میآیند، اگر چه مانند سایر منابع آبی از جمله رودخانهها برای آحاد جامعه ممکن نیست، اما همه مردم میتوانند با رعایت اصول زیستمحیطی به ویژه کاهش تولید زباله و پرهیز از فعالیتهای آلاینده، به کاهش گازهای گلخانهای برای بهبود چرخه محیط زیست و فراهم شدن شرایط برای حفاظت از یخچالهای طبیعی کمک کنند. امید است که در سال جدید با همافزایی برای حفاظت از منابع آبی به ویژه در مازندران همه با هم گامهای مشترکی در مسیر ارتقای شاخصهای حفاظت از منابع آبی برداریم.
حیدر داوودیان
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل
شرکت آب منطقهای مازندران